Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żóltke kluski

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 1 szklanka
jajko 1
mąka 1/2 szklanki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żóltke kluski

Kroki postępowania

1
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy dynię.
Krok 1 - Żóltke kluski foto
2
Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli i mąkę.
Krok 2 - Żóltke kluski foto
3
Mąkę dodajemy po trochu, mieszając ciasto.
Krok 3 - Żóltke kluski foto
4
Ciasto ma się zagęścić, ale ma mieć nadal lekko płynną konsystencję.
Krok 4 - Żóltke kluski foto
5
jak dodamy za dużo mąki to będzie za twarde.
Krok 5 - Żóltke kluski foto
6
Takie ciasto przekładamy na deseczkę i nożem odcinamy po kawałeczku i rzucamy na osolony wrzątek, Za każdym razem maczamy nóż we wrzątku, wtedy ładniej odchodzi ciasto od noża. Gotujemy, aż do wypłynięcia. Odcedzamy.
Krok 6 - Żóltke kluski foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katerinaJ 26.03.2015 14:30
Nie jadłam, ale bym zjadła :)
Katarzyna/kate1980 26.03.2015 13:48
fajny pomysł
luna76 26.03.2015 11:10
robiłam marchewkowe :) te muszą być jeszcze lepsze !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak