Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółte ryżotto

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 400 g
żołądki drobiowe 600 g
marchew 4
cebula 1
bulion mięsny 500 ml
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Żółte ryżotto

Kroki postępowania

1
600 g żołądków z kurczaka
1 duża cebula
4 marchewki
7 suszonych pomidorów
4 saszetki ryżu jaśminowego ( po 100 g )
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka kurkumy ( czubata )
1 łyżeczka pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
curry do smaku
woda lub bulion
kilka łyżek oleju

Żołądki dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Marchew, cebulę obrać i pokroić. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, marchew i jeszcze chwilę smażyć
Krok 1 - Żółte ryżotto foto
2
Po chwili wsypać ryż, zeszklić go,
Krok 2 - Żółte ryżotto foto
3
dolać trochę wody lub bulionu oraz przyprawy i dusić pod przykryciem do wchłonięcia w ryż płynu. Znowu podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i tak postępować aż ryż będzie miękki ale nie za suchy i nie za mokry.
Krok 3 - Żółte ryżotto foto
4
Gotowe danie podawać na gorąco.
Krok 4 - Żółte ryżotto foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 26.02.2014 10:13
Dziękuje, lubię takie jednogarnkowce.
Rafał10 26.02.2014 08:10
Pomysłowo i smacznie :)
wwwiolka 25.02.2014 20:29
Bardzo fajne
Ania84 25.02.2014 20:23
fajne połączenie
Joannasz3190 25.02.2014 18:00
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak