Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z cebulą i kiełbasą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Od czasu do czasu lubimy takie obiady, szczególnie jak mamy do tego „swojskie” zsiadłe mleko. Prosto, smacznie i szybko.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 500 gramów
kiełbasa chuda 200 gramów
cebule 2 sztuki
słonina wędzona 100 gramów
Smalec wieprzowy 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 0.5 łyżeczki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z cebulą i kiełbasą

Ziemniaki obieramy, kroimy w „łódki”, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kiełbasę kroimy w talarki, cebule w piórka.

Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę, podsmażamy, dodajemy ziemniaki i cały czas przewracając je, smażymy.

Następnie dodajemy cebulę, dalej smażymy, oprószając solą i solą czosnkową. Smażymy aż ziemniaki staną się złote, pod koniec dodajemy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z zsiadłym mlekiem lub kefirem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 31.01.2019 19:26
Bardzo lubię takie wydanie ziemniaków. Najczęściej podaję je z kefirem albo kapustą kiszoną.
bietka 31.01.2019 12:09
Obiadek szybki, prosty, a do tego bardzo smaczny : )
Bożena Matuszczyk 31.01.2019 11:11
To prawda, ja nie mam swojskiego zsiadłego mleka więc zajadam z jogurtem naturalnym albo z maślanka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak