Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki "robaki"

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
jaja 2
sól
mąka ziemniaczana
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki "robaki"

Ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Żółtka oddzielamy od białek . Ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na 4 części. Jedną część wyciągamy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy żółtka, dodajemy wyciągnięte ziemniaki i wyrabiamy na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną. Masę przekładamy do szprycki z okrągłą końcówką i wyciskamy porcje na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy na rumiano. Podajemy z udkiem i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.03.2014 12:26
ciekawie to wygląda :D
Ania84 09.12.2013 20:25
no w sumei zalatują do frytek ale środek troszku inny :)
Adamorek 08.12.2013 23:28
doskonałą odmiana obiadu
Marlenka.S 08.12.2013 18:39
coś innego na talerzu
Smaczna_B 08.12.2013 16:02
bardzo pomysłowe te "robaki"
Jolie 08.12.2013 15:56
świetny pomysł, prawie jak frytki, a jednak nie do końca :)
Milka100 08.12.2013 15:55
fajny pomysł
Ania84 08.12.2013 15:51
ziemiaczki są super taką chrupiącą skorupkę mają :)
Jadwiga/Jaga85 08.12.2013 15:25
Ale fajne:)
iwi 08.12.2013 15:21
Muszę koniecznie wypróbować
Joannasz3190 08.12.2013 15:19
Super pomysł :)
Konczi 08.12.2013 15:14
fajne ziemniaczane robaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak