Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone z domowego ogniska

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki młode 12 szt
mąka 6 łyżek
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 (wędzona)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone z domowego ogniska

Można też zwiększyć ilość dodawanych przypraw- skórka będzie bardziej doprawiona, albo użyć własnej mieszanki przypraw.

Piekarnika nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Zalać w garnku zimną wodą. Do miseczki wsypać mąkę, sól, pierz cayenne, kminek i papryki. Bezpośrednio z wody przekładać ziemniaki do panierki, za pomocą widelca lub suchej ręki. Dokładnie obtoczyć w mącę, tak aby jak najmniej dotykać ziemniaka ( powinien dokładnie być obtoczony). Delikatnie obstukać z nadmiaru mąki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z resztą ziemniaków. Piec godzinę w rozgrzanym piekarniku.

Czym dłużej pieczemy, tym skórka jest bardziej ,,spalona''.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.03.2016 17:13
Ta mąka się nie przypala? Twoje wyglądają nieskalanie :D
Klausia 25.05.2015 23:55
takich to jeszcze nie jadłam :)
adelajda 11.08.2013 07:30
pycha takie ziemniaczki
IwonaDD 09.05.2013 08:21
pyszności !!!!!!!
Malinka 28.04.2013 20:36
Taki smak z dziecięcych lat:)Pyszności!
pestka 09.04.2013 07:40
świetne takie ziemniaczki
Olga_SK 06.04.2013 19:33
cudowne takie ziemniaczki!
Megg 06.04.2013 19:28
też takie lubię, pycha!!!
Marta11 06.04.2013 19:14
lubie takie ziemniaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak