Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany gratin z łososiem pod serową pierzynką

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

GRATIN
ziemniaki 20 małych
śmietana do zup 200 ml 18%
ser radamer 150 g
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki
masło do nasmarowania foremki
łosoś
filet z łososia 6 małych 7x5 cm
ser radamer 80 g
majonez 2 łyżki
natka pietruszki
cebula 2 prażona
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany gratin z łososiem pod serową pierzynką

Kroki postępowania

1
Formę 15x15 wysmarować masłem.

Ziemniaki obrać, przepłukać, następnie obieraczką do warzyw (bądź robotem kuchennym z nakładką do robienia cienkich plasterków) pokroić cieniutkie plasterki.

Połowę sera zetrzeć na cienkich oczkach, drugą połowę na grubych.

Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki.

Do foremki nakładać warstwami plasterki ziemniaków tak by plasterek delikatnie nachodził na drugi plasterek, każdą warstwę delikatnie solić. Jak już będzie nałożona 1/3 foremki rozłożyć plasterki czosnku i posypać połową sera startego na cienkich oczkach.
Krok 1 - Ziemniaczany gratin z łososiem pod serową pierzynką foto
2
Nakładać dalej ziemniaki, jak będzie 2/3 foremki rozłożyć plasterki natki pietruszki i drugą połowę sera startego na cienkich oczkach. Nałożyć pozostałą część ziemniaków, zalać śmietaną.

Przykryć foremkę przykrywką bądź dokładnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, posypać serem startym na grubych oczkach i wstawić do piekarnika (do 180 stopni) na jeszcze około 10-15 min (bez przykrycia).
Krok 2 - Ziemniaczany gratin z łososiem pod serową pierzynką foto
3
Na blaszce skórką do dołu ułożyć łososia, posypać solą i pieprzem.

Cebulkę prażoną rozgnieść w moździerzu, wymieszać z serem startym na grubych oczkach.

Gdy ziemniaki będą się piekły 45 min, do piekarnika włożyć blaszkę z łososiem. Piec 5 min.

Po tym czasie wyciągnąć, posmarować majonezem, ułożyć listki natki pietruszki i posypać cebulką z serem.
Krok 3 - Ziemniaczany gratin z łososiem pod serową pierzynką foto
4
Włożyć do piekarnika i zapiekać (razem z ziemniakami) około 10-15 min (w 180 stopniach).
Krok 4 - Ziemniaczany gratin z łososiem pod serową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.02.2014 20:17
jestem pod wrażeniem :)
IwonaDD 31.01.2014 14:43
wygląda obłędnie!
pierniczkowo 29.01.2014 11:26
fajny pomysł :)
Ola1984 29.01.2014 07:56
Pyszne danie :)
babajaga1969 29.01.2014 00:22
bardzo apetyczna przekąska
norweska20 29.01.2014 00:10
apetyczne ...pycha
dwa pokoje z kuchnią 28.01.2014 22:30
jakie to danie jest ładne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak