Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane rozetki ze szprycy

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dag
masło 3 dag
mleko 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
żółtko jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane rozetki ze szprycy

Kroki postępowania

1
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy. Tłuczemy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę.
Krok 1 - Ziemniaczane rozetki ze szprycy foto
2
Dodajemy masło, mleko, śmietanę i 1 żółtko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Ziemniaczane rozetki ze szprycy foto
3
Masę ziemniaczaną umieszczamy w szprycy z ozdobną końcówką i wyciskamy na blachę małe rozetki.
Krok 3 - Ziemniaczane rozetki ze szprycy foto
4
Smarujemy rozetki rozkłóconym żółtkiem i pieczemy 30 min w 200 st.
Krok 4 - Ziemniaczane rozetki ze szprycy foto
5
Serwujemy dowolnie. Idealny dodatek do mięs zamiast tradycyjnych ziemniaków.
Krok 5 - Ziemniaczane rozetki ze szprycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patriszja
Patriszja 10.12.2013 08:44
bardzo apetycznie wygląda :)
Ania84 09.12.2013 23:42
pasują dosłownie do każdego mięska
Pyszota 09.12.2013 21:13
super pomysł
Renata9 09.12.2013 20:55
pyszne ziemniaczki
Ela_K 09.12.2013 20:31
takie same zrobiłam w niedziele na obiadek polecam przepyszne
norweska20 09.12.2013 20:07
pomysłowo...
patryska76 09.12.2013 19:46
Piękny dodatek do mięs ;-)
iwi 09.12.2013 19:32
Super pomysł
Grazyna0211 09.12.2013 19:29
bardzo apetycznie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak