Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kluseczki ze szpinakiem i sosem z grzybów leśnych
Do gotujących się grzybów dolać bulionu drobiowego i kostkę pieczeniową do mięs. Gotować tak długo, aż grzyby będą miękkie. Podczas gotowania czasem trzeba dolać trochę wrzątku, bo woda paruje.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć praską i wystudzić.
Do ziemniaków dodać rozmrożony szpinak, który wcześniej odcisnąć z wody. Razem wymieszać dobrze ręką.
Dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej i wyrobić na gładką masę. Formować małe kluseczki.
Ugotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch jeszcze kilka minut, aż dojdą.
Jak grzyby będą miękkie, a kluski już wypłyną w gotującej się wodzie, to sos grzybowy zagęścić wodą (ok. ½ szklanki) wymieszaną z mąkami (po 1 łyżce każdej). Doprawić do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Chwilę zagotować, ale nie można dopuścić do wrzenia.