Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane kąski z piekarnika

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Polecam przepis na pieczone ziemniaczki z piekarnika. Wspaniały smak i odmiana od tradycyjnie podawanych do obiadu gotowanych ziemniaków. 

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 1300 gramów
masło 3 łyżki
olej 3 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 0,5 łyżeczki
papier do pieczenia 1 sztuka

Porada

Ziemniaczki możesz podać z dodatkiem sosu czosnkowego. Ja dodatkowo i żeby było bardziej kolorowo dodałam jeszcze szczypiorek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kąski z piekarnika

Ziemniaki umyj, pokrój na połówki, a następnie na mniejsze kawałki.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni góra-dół.

Roztop w rondelku 3 łyżki masła.

Do miski wlej olej oraz roztopione masło. Dodaj przyprawy i wymieszaj.

Mieszankę przypraw z masłem i olejem wlej do ziemniaków. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki i z każdej strony były dobrze omaszczone przyprawami z olejem.

Na blaszkę połóż warstwę papieru do pieczenia, wysyp ziemniaki i rozłóż na całą blaszkę.

Blaszkę włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Ziemniaki piecz 50 minut. Mieszaj, co kilka minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij blachę z pieczonymi ziemniaczkami.

Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak