Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w kiszonej kapuście

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Żeberka świetnie komponują się z kiszoną kapustą.

Składniki:

żeberka wieprzowe 2 kilogramy
olej 3 łyżki
kapusta kiszona 1.5 kilograma
jabłko 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
kminek Prymat 1 łyżeczka

Na marynatę:

sos worcestershire 0.25 szklanki
nasiona gorczycy Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
cebule 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
piwo jasne 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w kiszonej kapuście

Marynata: połączyłem posiekane cebule, sos Worcester, piwo i przyprawy.

Umyte żeberka podzieliłem na porcje. Ułożyłem w naczyniu ( w jednej warstwie ). Zalałem marynatą. Odstawiłem na 2 godziny. Co pewien czas mięso przewracałem.
Wyjąłem żeberka z marynaty, osuszyłem, usmażyłem na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Następnie przełożyłem je do brytfanny. Dolałem marynatę. Piekłem w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut, co pewien czas przewracałem mięso.

Kapustę kiszoną wymieszałem z pokrojonym w plasterki jabłkiem oraz kminkiem.
Upieczone żeberka wyjąłem z brytfanny. Na jej dnie rozłożyłem kapustę. Na niej ułożyłem żeberka, wciskając je w kapustę. Zalałem powstałym sosem. Piekłem bez przykrycia jeszcze 60 minut (na ok. 20 min. przed końcem przykryłem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 14.11.2018 10:26
Smakowite żeberka ,danie w sam raz dla mojego męża ,przepada za żeberkami;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak