Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowa pizza na żytnim spodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
sól 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
serdelki drobiowe 3 sztuki
sos pomidorowy
drożdże suche 7 g
mąka żytnia 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowa pizza na żytnim spodzie

W 0,5 szklanki letniego mleka mieszamy drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki
kiedy w rozczynie nie będzie już grudek przekładamy go do dość dużej miski (ja dałam do za małej i połowę rozczynu wyciekło mi na blat :| ) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby wyrósł
po tym czasie dodajemy roztwór drożdżowy oraz pozostałe 0,5 szklanki letniego mleka do reszty mąki i wyrabiamy ciasto
wyrobione ciasto posypujemy mąką i znów odkładamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło
wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości 0,5 cm ;) )
rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia
zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt
rozsmarowujemy sos (koncentrat pomidorowy, oregano, sól, pieprz lub po prostu przyprawa do pizzy) na cieście
wykładamy dodatki (bez sera), serdelki wcześniej lekko podsmażyłam
pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (na ostatnim poziomie piekarnika)
po 15 minutach wyciągamy i trzemy na wierzch ser (ja użyłam domowego sera light- http://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/2012/08/nisko-tuszczowy-chudy-light-ser-zoty.html) i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut (już na środkowym poziomie piekarnika)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 17.11.2012 12:53
wygląda fantastycznie, lubię spody na żytniej mące
gabi162825 16.11.2012 22:16
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak