Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawsze udające się paszteciki Lali -z mięsem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 kostka
mąka 3 szklanki
śmietana kwaśna 1 200 ml
sól 1 szczypta do smaku
kurczak ugotowany bez kości 1,5 szklanki obranych kawałków
Cebulka smażona Prymat 2 łyżki
majeranek 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
żółtko jajek 1 sztuka
czarny sezam 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zawsze udające się paszteciki Lali -z mięsem

Kroki postępowania

1
Zagnieść ciasto z masła, śmietany, mąki i szczypty soli.
Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 12 godzin .
Krok 1 - Zawsze udające się paszteciki Lali -z mięsem foto
2
Zmielić mięso z prażoną cebulką i łyżka wody..
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem
Krok 2 - Zawsze udające się paszteciki Lali -z mięsem foto
3
Rozwałkowywać ciasto ( na omączonym blacie )na okrągłe placki ( wielkości talerza ). Przekroić każdy na 8 części ( jak szprychy w kole ).
Nakładać farsz .
Krok 3 - Zawsze udające się paszteciki Lali -z mięsem foto
4
Zwijać od zewnętrznego brzegu do środka tworząc rogalik (można też wykrawać kółka jak na pierogi ,lub prostokąty ).
Zlepić paszteciki .
Krok 4 - Zawsze udające się paszteciki Lali -z mięsem foto
5
Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować wierzch rozmąconym z łyżka wody żółtkiem.
Krok 5 - Zawsze udające się paszteciki Lali -z mięsem foto
6
Posypać każdy szczyptą czarnego sezamu.
Piec w wygrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut aż zrobią się złote .

* Z tej porcji wychodzi 32 paszteciki.
Krok 6 - Zawsze udające się paszteciki Lali -z mięsem foto
7
Moja znajoma Joanna zwana Lalą wygrzebała gdzieś dawno temu ten przepis ( chyba pokazywali go ze 20 lat temu w jakiejś telewizji śniadaniowej) .Dała mi go z uwagą ,że to przepis dla ,, ograniczonej blondynki " - paszteciki zawsze się udają ( trzeba tu zaznaczyć ,że Lala sama jest naturalną blondynką ). Przepis jest fantastycznie prosty - nawet ja brunetka je zrobię .A paszteciki pyszne .
Krok 7 - Zawsze udające się paszteciki Lali -z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 15.11.2013 21:44
świetne:)))))
bog.sa 15.11.2013 20:22
nie omieszkam wypróbować :)
Adamorek 15.11.2013 20:00
coś pysznego
Monika10 15.11.2013 19:58
napewno pyszne
maciek7 15.11.2013 19:22
przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak