Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany pasztet
2 marchewki
1/4 selera
1 litr wody
2 liście laurowe
2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka jarzynki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 ziarna jałowca
2 ząbki czosnku
4 kapelusze suszonych grzybów
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
słoiczek marynowanych grzybków
1 łyżka żelatyny
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
wykonanie:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na złoty kolor mięso wieprzowe i udka na drugiej patelni na 2 łyżkach masła udusić wątróbkę z pokrojoną w piórka cebulą. Podsmażone mięso przełożyć do garnka zalać gorącą wodą, dodać marchew, seler oraz przyprawy liście laurowe, jarzynkę, sól, pieprz czarny i 1 łyżeczkę pieprzu kolorowego, rozgnieciony jałowiec, dołożyć suszone grzyby oraz 1/2 pęczka zielonej pietruszki, przykryć i gotować do miękkości.
Ugotowane mięso, marchew, seler i grzyby wyjąć z bulionu i wystudzić, wywar przecedzić. Na drobnych oczkach maszynki skręcić słoninę, wątróbkę razem z cebulką i to wszystko co wyjęliśmy z wywaru do zmielonych, dodać jajko, posiekany czosnek oraz 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, tymianek i gałkę, dokładnie wymieszać.
Foremki w których będziemy zapiekać pasztet wysmarować tłuszczem i wysypać grubą warstwą bułki tartej, napełnić masa mięsną i zapiec w 200 st przez 40 minut. Zapieczony pasztet wystudzić na zimnym ułożyć odcedzone z zalewy grzybki i zalać gęstniejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia.
Galaretka: Z odcedzonego wywaru odlać 1.5 szklanki, zagotować i wymieszać z żelatyną, odstawić do wystudzenia. Pozostały wywar jest dokonałą bazą do zupy.