Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany pasztet

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1/2 kg
udka kurczaka 2 sztuki
słonina 10 dag
wątróbka 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany pasztet

1 duża cebula
2 marchewki
1/4 selera
1 litr wody
2 liście laurowe
2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka jarzynki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 ziarna jałowca
2 ząbki czosnku
4 kapelusze suszonych grzybów
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
słoiczek marynowanych grzybków
1 łyżka żelatyny
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
wykonanie:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na złoty kolor mięso wieprzowe i udka na drugiej patelni na 2 łyżkach masła udusić wątróbkę z pokrojoną w piórka cebulą. Podsmażone mięso przełożyć do garnka zalać gorącą wodą, dodać marchew, seler oraz przyprawy liście laurowe, jarzynkę, sól, pieprz czarny i 1 łyżeczkę pieprzu kolorowego, rozgnieciony jałowiec, dołożyć suszone grzyby oraz 1/2 pęczka zielonej pietruszki, przykryć i gotować do miękkości.

Ugotowane mięso, marchew, seler i grzyby wyjąć z bulionu i wystudzić, wywar przecedzić. Na drobnych oczkach maszynki skręcić słoninę, wątróbkę razem z cebulką i to wszystko co wyjęliśmy z wywaru do zmielonych, dodać jajko, posiekany czosnek oraz 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, tymianek i gałkę, dokładnie wymieszać.

Foremki w których będziemy zapiekać pasztet wysmarować tłuszczem i wysypać grubą warstwą bułki tartej, napełnić masa mięsną i zapiec w 200 st przez 40 minut. Zapieczony pasztet wystudzić na zimnym ułożyć odcedzone z zalewy grzybki i zalać gęstniejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia.

Galaretka: Z odcedzonego wywaru odlać 1.5 szklanki, zagotować i wymieszać z żelatyną, odstawić do wystudzenia. Pozostały wywar jest dokonałą bazą do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 10.12.2013 09:38
wygląda znakomicie a po składzie wiem, że jest przepyszny!
krystyna330 10.12.2013 09:33
bardzo apetyczne
adelajda 10.12.2013 08:47
piekę pasztety ale z galaretką jeszcze nie próbowałam :)
w mojej kuchni 10.12.2013 08:46
wygląda smacznie
Paolcia 10.12.2013 08:37
bardzo apetycznie wygląda :)
Izabela9 10.12.2013 08:20
Ale pyszności.
brioszka 10.12.2013 08:12
bardzo ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak