Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany makaron z sosem pomidorowym
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Świeże pomidory kroimy w kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki). Do cebuli dodajemy świeże pomidory i pomidory z puszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i jeszcze ciepły łączymy z pomidorowym sosem. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i mozzarellą, układamy połówki koktajlowych pomidorków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 20-30 minut. Ser ma się rozpuścić.
Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii.