Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany camembert ze śliwkami

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Że camembert zapiekany jest pyszny, nikogo specjalnie przekonywać nie muszę. Ale w takiej wersji, to nawet mnie zaskoczył. Tak dumałem, tak myślałem...w zasadzie ser miał być przeznaczony w innym celu, ale...No właśnie, ale...Czas węgierek się już zaczął. Początek polskiej złotej jesieni...

Składniki:

Składniki

ser camembert naturalny 2 sztuki
śliwki węgierki 10 sztuk
roszponka 30 gramów
pieprz zielony w zalewie 1 łyżeczka
oliwa extra virgin 50 mililitrów
miód 1 łyżka
sok z limonki 1 łyżka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki
goździki mielone 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany camembert ze śliwkami

Zapiekany ser camembert to pyszna przekąska. Podany z sezonowymi śliwkami, to rewelacyjne danie na jesienne wieczory. Pysznym elementem tego dania jest sos z oliwy, musztardy, miodu, doprawiony goździkami i cynamonem.

1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i razem z serem kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez 20 minut.

2. Oliwę, miód, sok z limonki, musztardę, cynamon i goździki dokładnie łączymy.

3. Na talerzykach układamy roszponkę, ser, śliwki, marynowany pieprz. Całość polewamy sosem.

4. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak