Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i porem
Szpinak rozdrabniamy, blanszujemy na patelni.
Pora kroimy w półplasterki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju.
Ser biały i ser feta rozdrabniamy widelcem, dodajemy zblanszowany szpinak, pora z cebulą i połowę natki pietruszki.
Jajka rozbijamy i łączymy ze śmietanką, dodajemy pieprz, oregano oraz sól (jeśli jest taka potrzeba - pamiętajmy, że feta jest słona).
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy: ziemniaki, szpinak z porem, ziemniaki, szpinak z porem i ziemniaki.
Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową, posypujemy resztą natki pietruszki i startym parmezanem (nie jest on konieczny).
Pieczemy w temp. 200 st ok 30-40 min.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę, aby lekko stężało.