Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Ziemniaki obrać i gotować przez 13 minut w osolonej wodzie, licząc od momentu wrzenia. Następnie pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałej oliwie. Dodać mięso, smażyć aż straci swój czerwony kolor. Dodać pomidory w puszce, pieprz, sól, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać i dusić kilka minut.
Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle, posolić.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i układać warstwy zapiekanki: ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną i gałką muszkatołową. Posmarować wierzch zapiekanki.
Piec pod przykryciem przez 10 minut w piekarniku nagrzanym to temperatury 180 stopni. Odkryć naczynie i piec jeszcze 20 minut.
Smacznego :)