Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
kapusta pekińska 0,5 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
tłuszcz 1 łyżeczka
jogurt naturalny 300 g
ketchup 3 łyżki
majonez 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami

Kroki postępowania

1
Brytfannę smaruję tłuszczę. ziemniaki obieram, myję, kroję w talarki o grubości 0,5cm i układam na dnie brytfanny tak aby się lekko nachodziły. Lekko solę. Mięso mielone smażę na patelni. Cebulkę obieram, siekam i dorzucam do mięsa - mieszam i podsmażam aż mięso się zetnie. Całość doprawiam solą, pieprzem i papryką do smaku.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami foto
2
W tym czasie siekam kapustę pekińską a marchew obieram i ścieram na tarce. W kubeczku robię sos. Mieszam jogurt naturalny z ketchupem, majonezem, chrzanem, suszonym koperkiem i doprawiam do smaku wh upodobań przyprawami. Na ziemniaki kładę pól posiekanej kapusty pekińskiej i lekko oblewam sosem.Następnie kładę mięso mielone z cebulką oraz startą marchew i resztę kapusty. Na wierzch wylewam resztę sosu.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami foto
3
Na samą górę kładę ser żółty - ja użyłam sera w plastrach (ok 7 sztuk) albo można użyć w kostce i zetrzeć na tarce. Piekę około 35 minut w temp 180C.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z warzywkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak