Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z pieczarkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
mleko 2% 100 ml
jajko 1 sztuka
sól szczypta
drożdże świeże 50 g
cukier 1 łyżeczka
pieczareki całe 35 dag
kiełbasa toruńska 30 dag
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyzeczka
ser gouda 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Robimy zaczyn: mleko podgrzewamy z cukrem aby było ciepłe wkruszamy drożdże posypujemy szczyptą mąki zostawiamy do podrośnięcia. Jajka wbijamy do miski wsypujemy mąkę solimy szczyptą soli wlewamy gotowy zaczyn i gnieciemy gładkie ciasto aż będzie odchodzić od ręki ,zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 1 - Zapiekanka z pieczarkami foto
2
Kiełbasę kroimy w plasterki
Krok 2 - Zapiekanka z pieczarkami foto
3
Pieczarki myjemy kroimy na plastry wkładamy do garnka dodajemy łyżkę masła podlewamy małą ilością wody dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy na wolnym ogniu 10 minut,
Krok 3 - Zapiekanka z pieczarkami foto
4
Gotowe ciasto wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę o wym 38/28 cm smarujemy ketchupem układamy plasterki kiełbasy na to duszone pieczarki i na koniec kładziemy plasterki sera żółtego. pieczemy 20 min w temp 160*
Krok 4 - Zapiekanka z pieczarkami foto
5
Gotową zapiekankę polewamy ketchupem przed podaniem.
Krok 5 - Zapiekanka z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 11.01.2014 13:20
smaczna zapiekanka
Agnieszka91 02.04.2013 14:17
zapiekanki uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak