Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kapusty włoskiej
Kapustę pokroiłem na drobne kawałki, obgotowałem w osolonej wodzie ok 3 minut.
Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarowałem olejem i wstawiłem do piekarnika.
Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oliwie, dodałem połowę boczku pokrojonego w kostkę oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko poddusiłem.
W misce zmiksowałem: mąkę, jajka i mleko, aż powstała gładka masa. Dodałem resztę boczku pokrojonego również w kostkę oraz posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem (bez nadmiaru tłuszczu ). Wszystko dokładnie wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem.
Wyjąłem naczynie żaroodporne i na dno wylałem połowę ciasta, na to wyłożyłem kapustę, posoliłem. Następnie wylałem, a na nią pozostałą część ciasta.
Wstawić do piekarnika na ok. 35 minut.