Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka w cieście filo z pieczonymi buraczkami, oliwkami, suszonymi pomidorami

5.0
(21)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna zapiekanka warzywna w chrupiącym i delikatnym cieście filo. Znajdziecie w niej buraki, oliwki, suszone pomidory oraz szpinak.

Składniki:

ciasto filo 1 opakowanie
cebula 2 sztuki
szpinak 400 gramów
buraki 4 sztuki
czosnek marynowany 4 ząbki
kapary 1 łyżka
oliwki zielone Smak 8 sztuk
czarne oliwki Smak 8 sztuk
pomidory suszone z ziołami Smak 8 sztuk
orzeszki piniowe prażone 2 łyżki
jaja 2 sztuki
śmietanka 30% 100 mililitrów
ser camembert 2 sztuki
masło 3 łyżki

Do smaku:

Sól morska jodowana Prymat w młynku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Do dekoracji:

świeże listki ziół
śmietana 12%

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka w cieście filo z pieczonymi buraczkami, oliwkami, suszonymi pomidorami

Upiecz buraki.

Na patelni smażymy pokrojoną cebulę, szpinak  dodajemy pokrojone: czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, orzeszki pinii. Doprawiamy do smaku.

Śmietanę łączymy z jajkami i doprawiamy do smaku.

Delikatnie rozwijamy ciasto filo, pojedynczo układając w formie do tarty. Smarujemy rozpuszczonym masłem brzegi, środek i wykładamy farsz połączony ze śmietaną i jajkami. Na tak przygotowany farsz nakładamy plastry buraczków, plastry sera i wkładamy do piekarnika  na 30 minut temp. 180°C.

Podajemy ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak