Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane awokado z jajkiem z młodym szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym

5.0
(26)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekane awokado z jajkiem z młodym szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym - danie na pożywne śniadanie lub późny brunch.

Składniki:

Składniki:

awokado 2 sztuki
jaja 4 sztuki
ser pleśniowy 100 gramów
liście szpinaku 200 gramów
cebula 1 sztuka
pomidory suszone 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
orzeszki pinii 3 łyżki
olej z suszonych pomidorów
chleb wieloziarnisty 4 kromki

Do smaku:

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane awokado z jajkiem z młodym szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym

Na patelni na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów smażymy, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony czosnek, szpinak, pokrojone pomidory, prażone orzeszki pinii i doprawiamy do smaku.

Awokado kroimy na połówki, wyjmujemy pestki, wkładamy ser pleśniowy , dodajemy  jajko i wkładamy na nagrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 180°C .

Tak przygotowane zapiekane awokado podajemy ze szpinakiem i tostowanym chlebem wieloziarnistym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak