Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane awokado z jajkiem, szynką i szczypiorkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Ciekawa propozycja na udane śniadanie w zdrowym stylu. Awokado zapiekane z jajkiem, pachnącą szynką, z dodatkiem aromatycznego świeżego szczypiorku sprawdzi się również w postaci imprezowej przystawki.

Składniki:

awokado 2 szt.
jaja 4 szt.
szynka wędzona 100 g
sok z połowy cytryny
szczypiorek posiekany 4 łyżki
olej 1 łyżka
sól 4 szczypty
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane awokado z jajkiem, szynką i szczypiorkiem

1. Awokado przekroić na pół, pozbawić pestek i lekko łyżką poszerzyć miejsce po pestce wyciągając część miąższu. Środek awokado skropić sokiem z cytryny.

2. Do każdego zagłębienia awokado wbić jajko, oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-16 minut aż białko się zetnie.

3. Szynkę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju.

4. Gotowe awokado podawać posypane szczypiorkiem i szynką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak