Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas owsiany na płatkach i otrębach

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 szkl.
otręby owsiane 4 łyżki
płatki owsiane 4 łyżki
czosnek 3-4 ząbki
jogurt naturalny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas owsiany na płatkach i otrębach

Zarówno otręby, jak i płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub w blenderze.
Mączkę wsypać do słoika i zalać letnią przegotowaną wodą - wymieszać dokładnie.
Do zawiesiny dodać wyciśnięty czosnek oraz łyżkę naturalnego jogurtu - ponownie wymieszać.
Słoik nakryć ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką.
Pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
Dwa razy dziennie "dokarmiać" zakwas mieszaniną z mąki owsianej i letniej wody w proporcji 2 łyżki mąki na 1/3 szkl. wody.
Kiedy zakwas jest gotowy - wstawić do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak