Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas do zalewajki i barszczu białego

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda letnia 1 l
mąka pszenna 3/4 szkl
ząbki czosnku 2

Porada

Taki zakwas jest doskonały do zrobienia białego barszczu jak też zalewajki.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas do zalewajki i barszczu białego

przygotować 2 l przegotowanej , letniej wody.Do słoja wsypać mąkę , zalać częścią wody , dobrze wymieszać , wlać pozostałą wodę . Dodać obrane ząbki czosnku,. Słoik obwiązać gazą , odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce , może to być słoneczny parapet.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak