Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zabielona zupa ogórkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 sztuki
włoszczyzna 1 sztuka
ogórki kiszone 500 g
woda 2 l
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Owoc jałowca cały Prymat 3 ziarna
ziele angielskie 5 ziaren
czosnek 3 ząbki
ryż 1 szklanka
śmietana 12% 1 szklanka
pieprz do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
woda 1/2 (z ogórków)

Przepis i sposób przygotowania na: Zabielona zupa ogórkowa

Włoszczyznę myjemy i jeśli jest potrzeba obieramy. Mięso również myjemy pod wodą.
Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy udka i włoszczyznę ( marchew obrana i pokrojona w kostkę, natka pietruszki posiekana, reszta warzyw obrana wrzucona), koperek posiekany, liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta, majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut. Udka wyjmujemy i obieramy. Mięsko wrzucamy do zupy. Dodajemy utarte na tarce ogórki, wodę z ogórków, posiekany czosnek i szklankę ryżu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut.
1 chochlę z zupą przelewamy do garnuszka, czekamy aż lekko ostygnie i dodajemy śmietanę. Proces ten wygląda tak ponieważ lepiej zahartować śmietanę. Dodajemy całość do zupy i gotujemy jeszcze z 10 minut. Doprawiamy wedle uznania.

Ugotowaną włoszczyznę wyławiamy pozostawiając marchewkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak