Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawny " Zielony torcik "

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 40 g
margaryna 140 g
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
śmietana 18 proc 7-8 łyżek
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 czubata łyżeczka
Czosnek staropolski Prymat 1 płaska łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat szczypta
pieprz
cukier szczypta

masa mięsna

pierś z kurczaka 930 g
natka pietruszki 14 g
estragon 1 płaska łyżka
ząbki czosnku 2-3 sztuki
sól 1/2 płaska łyżki
pieprz
jajko 1 sztuka

dodatkowo

kukurydza w puszce ok. 200 g
brokuł 85 g
por 125 g ( zielona część )

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawny " Zielony torcik "

Kroki postępowania

1
Mięso mielimy doprawiamy posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym czosnkiem i resztą przypraw, oprócz jajka. Mięso dokładnie mieszamy, zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Krok 1 - Wytrawny " Zielony torcik " foto
2
Następnego dnia lekko obgotowujemy warzywa i natychmiast hartujemy zimną wodą. Zostawiamy na sicie do obcieknięcia.
Krok 2 - Wytrawny " Zielony torcik " foto
3
Przesianą mąkę z przyprawami siekamy z margaryną. Drożdże mieszamy z cukrem, płynne dodajemy do mąki razem z resztą składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.


Tortownicę 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką.


Wyrośniętym ciastem wykładamy spód i boki tortownicy, posypujemy bułką tartą. Mięso mieszamy z rozmąconym jajkiem.
Krok 3 - Wytrawny " Zielony torcik " foto
4
2/3 mięsa wykładamy na ciasto. Następnie w mięso wciskamy różyczki brokuła, lekko dociskamy.
Krok 4 - Wytrawny " Zielony torcik " foto
5
Potem kładziemy warstwę obciekniętej kukurydzy. Dopełniamy resztą mięsa, znów dociskamy i na koniec rozkładamy listki pora. Z reszty ciasta robimy ozdobne wzorki. Ciasta trochę zostaje, ale proponuję upiec kilka małych bułeczek do barszczu. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny, najpierw w 180 C, potem w 160 C.
Krok 5 - Wytrawny " Zielony torcik " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 04.05.2017 17:27
Pyszne i super wygląda :)
Ela15 07.03.2017 11:25
super przepis
Edita 01.02.2017 09:40
fajny przepis
paniusiaewa 27.01.2017 12:32
Szkoda że jestem za daleko, bo aż ślinka cienkie na ten widok.
adelajda 23.01.2017 17:58
Ładnie się prezentuje :)
Bernadeta1 21.01.2017 20:28
super się prezentuje i tak na pewno smakuje
Olga_SK 21.01.2017 19:19
Wow! Wygląda cudnie! :)
Janina 21.01.2017 19:04
Fajny pomysł;))
Grazyna0211 21.01.2017 09:43
ciekawe danie
Krystyna32 21.01.2017 08:12
wygląda pysznie
MałaMi89 20.01.2017 23:31
Wygląda genialnie!
Ania321 20.01.2017 22:36
bardzo ładnie wygląda :)
bogusia 82 20.01.2017 22:35
wygląda rewelacyjnie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 20.01.2017 21:57
Super ciekawa
Renata9 20.01.2017 21:36
Świetny torcik na wytrawnie
IKrakowianka 20.01.2017 21:24
wygląda bardzo ciekawie :)
bertpvd 20.01.2017 21:10
wygląda genialnie
Urszula Świeca 20.01.2017 19:43
Pomysłowy.))
2milutka 20.01.2017 19:16
Mega wygląda ;)
Beatris 20.01.2017 18:04
Wygląda pysznie:)
ben-ka 20.01.2017 17:31
Bardzo mi się podoba.
agnieszka214 20.01.2017 17:28
Pieknie wygląda taki torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak