Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawny "Rolowaniec"

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
jajko 1 małe
drożdże 25 g
mleko ok. 140 ml
smalec 40 g
sól do smaku
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat 1/2 łyżeczki

nadzienie

pierś z kurczaka 250 g
ząbek czosnku 1 sztuka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 pełne łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1-3 łyżeczki
sól do smaku
boczek surowy 50 g plasterki
papryka czerwona 1
papryka zielona 1
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
ogórek gruntowy 1-2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawny "Rolowaniec"

Kroki postępowania

1
Ciasto. Mąkę przesiać do miski , zrobić wgłębienie , wkruszyć drożdże dodać szczyptę cukru i zalać odrobiną ciepłego mleka. Lekko zamieszać i poczekać aż drożdże podrosną. Na obrzeża miski z mąką wsypać sól , dwa rodzaje czosnku. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe letnie mleko , jajko , roztopiony ciepły smalec. Wyrabiać , aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Boczek i papryki kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni lekko wytapiamy boczek , dodajemy pokrojone papryki , posypujemy przyprawami i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Studzimy.
Krok 1 - Wytrawny "Rolowaniec" foto
2
Ogórek pokrojony w paski krótko grillujemy z obu stron. Studzimy.
Mięso kurczaka kroimy w kostkę , przyprawiamy i krótko przesmażamy.
Ok. 1/4 ciasta wykładamy na przygotowaną formę.
Krok 2 - Wytrawny "Rolowaniec" foto
3
Resztę ciasta wałkujemy w cienkie pasy , nakładamy kolejno , plastry ogórka , paprykę i po 2 kawałki piersi. Między ogórkami zostawiamy wolne miejsca.
Krok 3 - Wytrawny "Rolowaniec" foto
4
Przecinamy ciasto między ogórkami i zwijamy w rulon .
Każdy rulon nakładamy na ciasto w foremce , a pozostałe mięso z piersi wkładamy między rulony.
Wstawiamy do piekarnika na ok.50 minut.
Krok 4 - Wytrawny "Rolowaniec" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.07.2016 22:29
pięknie wygląda
berys18 27.07.2016 11:46
bardzo ładnie się prezentuje
IZABELA29 27.07.2016 11:24
ładnie wygląda
RenataZ-et 27.07.2016 09:30
rewelacyjnie wygląda :)
Ola1984 27.07.2016 08:09
Świetna przekąska na przyjęcie lub spotkanie w ogrodzie.
Benita 26.07.2016 23:23
Super ciekawy przepis
wwwiolka 26.07.2016 22:49
Bardzo fajny przepis.
Wafelek2601 26.07.2016 21:55
Ciekawy przepis
Stenka 26.07.2016 20:56
pięknie wygląda
Madzai 26.07.2016 20:47
Bardzo dobre :)
Wiesława1 26.07.2016 20:37
Świetna propozycja
bertpvd 26.07.2016 20:33
super pomysł
agaK. 26.07.2016 19:38
Super to jest, na prawdę fajne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak