Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne tartaletki z oliwkami

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pomysł na znakomitą przekąskę na wieczór lub spotkanie z przyjaciółmi - chrupiące i bardzo proste tartaletki na słono. Świetnie smakują zarówno od razu po upieczeniu, jak i na zimno.

Składniki:

ciasto francuskie 250 gramów
zielone oliwki Smak 6 sztuk
czarne oliwki Smak 6 sztuk
anchois 6 sztuk
pomidorki koktajlowe 3 sztuki
kiełki 1 garść
bazylia świeża 6 liści
sól gruboziarnista 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne tartaletki z oliwkami

1. Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów.

2. Każdy kawałek ciasta układamy w foremce na babeczki. Za pomocą widelca robimy kilka nakłuć.

3. Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy do zarumienienia (około 15-20 minut).

3. Pomidorki kroimy na pół. Zielone oliwki Smakczarne oliwki  Smak odsączamy z zalewy. 

4. Na każdej tartaletce układamy po połówce pomidorka, dwie oliwki i anchois.

5. Dekorujemy kiełkami i bazylią, posypujemy solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak