Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 gram
otręby pszenne 30 gram
siemię lnaine 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 25 gram
słonecznik łuskany 3 łyżki
woda letnia 1S szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem

Kroki postępowania

1
o miski przesiać mąkę. Dodać otręby, siemię, sól oraz cukier i wymieszać.
Krok 1 - Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem foto
2
Dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć je z suchymi składnikami. Następnie dodać olej. Wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do czasu aż będzie odchodzić od dłoni. Przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczka i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 2 - Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem foto
3
Następnie ponownie krótko wyrobić i uformować w wałek. Następnie pokroić go w plastry grubości około 1-1,5 cm. Z plastra uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszczyć.
Krok 3 - Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem foto
4
Białko roztrzepać i posmarować każdą bułeczkę. Posypać słonecznikiem i lekko je docisnąć. Piec w 200 st około 20-25 minut i ostudzić na kratce.
Krok 4 - Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem foto
5
smacznego!
Krok 5 - Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela9 03.02.2014 21:17
Uwielbiam takie bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak