Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe od szynki 600 g
sałata lodowa 4 liści
pomidor 3 szt.
cebula 1 szt.
papryka czerwona ½ szt.
czosnek 4 ząbki
majonez 4 łyżki
gęsta śmietana 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
koperek pęczek
Marynata do mięs pikantna Prymat opakowanie
sól do smaku
wino białe wytrawne 250 ml
tortilla 4 placki

Przepis i sposób przygotowania na: Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Przełożyć do metalowego naczynia.
Krok 1 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
2
Dodać marynatę pikantną do mięs oraz oliwę z oliwek. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso przełożyć na patelnię. Smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Krok 2 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
3
Usmażone mięso przełożyć do garnka, zalać białym wytrawnym winem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć. Pokroić na paski.
Krok 3 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
4
Przygotować sos czosnkowy: wymieszać majonez, gęstą śmietanę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.
Krok 4 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
5
Paprykę pokroić w cieniutki paseczki, obraną cebulę pokroić w piórka,
Krok 5 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
6
a pomidory w ósemki.
Krok 6 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
7
Liście sałaty porwać na małe kawałki.
Krok 7 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
8
Delikatnie wymieszać z papryką, cebulą i pomidorami.
Krok 8 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
9
Placki tortilli układać na rozgrzanej, suchej patelni. Lekko podgrzać, aby zmiękły. Wykładać na talerz. Na środku każdego placka, pozostawiając od dołu około 3 – 4 cm, układać po porcji warzyw, sosu czosnkowego i duszonej wieprzowiny.
Krok 9 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto
10
Zawijać dół tortilli do środka, a następnie boki. Można spiąć wykałaczką i podawać.
Krok 10 - Wrapsy z duszoną wieprzowiną, warzywami i sosem czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 25.09.2012 12:53
Chętnie bym zjadła
suzana 21.09.2012 13:50
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak