Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w sosie piernikowo-pomarańczowym
Wołowinę kroję na nieduże plastry i rozbijam z dwóch stron. Posypuję solą, pieprzem, smaruję musztardą i odstawiam na godzinę do lodówki. Wołowinę podsmażam na oleju z dwóch stron aż się zarumieni. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni podsmażam cebulę, dodaję pokrojony czosnek, wlewam wino, sok pomarańczowy, dodaję skórkę pomarańczową, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie i anyż. Podgrzewam na wolnym ogniu aż sos zredukuje się o połowę. Przekładam wołowinę do sosu i dalej duszę na wolnym ogniu przez około godzinę aż będzie miękka. W międzyczasie dolewam bulion drobiowy. Szklankę wywaru odlewam. Pierniki rozdrabniam blenderem i zalewam je odlanym wywarem. Pod koniec duszenia wlewam do sosu. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.