Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina po burgundzku

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1,2 kg
ziemniaki 12 sztuk
małe rzepki 6 sztuk
marchewka 3 sztuki
cebula 2 sztuki
olej 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ziele angielskie 2 ziarenka
sól, pieprz do smaku
wino 1 butelka

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina po burgundzku

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić w dużą kostkę:

Cebulę obrać i posiekać dość drobno.

Obrać marchewkę i rzepę.

W gęsiarce lub głębokiej z grubym dnem patelni rozgrzać olek i zeszklić na nim cebulkę,dorzucić mięso i podsmażyć z każdej strony.

Wlać wino,dodać koncentrat pomidorowy,ziele angielskie,odrobinę tymianku i rozmarynu,marchewkę pokrojoną w grube plastry i całe rzepki.Posolić,popieprzyć,przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny mieszając od czasu do czasu.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą,pieprzem,rozmarynem i tymiankiem.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Można 30 min. przed końcem gotowania dodać małe pieczarki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 27.09.2013 00:18
na pewno smaczne
Gary Michy 15.05.2013 19:16
Wygląda bardzo smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak