Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska przekąska

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 8 młodych
sok z cytryny
oliwa 1 szkalnka
ocet balsamiczny 2 łyzki
orzechy 1/4 szklanki
rodzynki 2 łyżki
wino białe wytrawne 1 lyzka
cukier 1 łyżka
Goździki całe Prymat 3-4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Włoska przekąska

Marynata-Rodzynki umyj skrop winem i zostaw na kilka min.Cukier,sól i pieprz wymieszaj z sokiem z cytryny i octem.Dodaj goździki,pokruszony liść laurowy orzeszki archadiowe pokruszone i namoczone rodzynki.Mieszaj i dlewaj oliwę.Marynate schłodź.
Umyte młode bakłażany przekrój wzdłuż na pół.Rozgrzana patelnie posmaruj oliwą ułóż na niej bakłażany przecięciem do dołu i smaż 8-10 min.aż będą miały ciemny kolor i przewróć na druga stronę i smaż 5 min.Ulóż je w salaterce i zalej przygotowaną marynatą,pozostaw do ostygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak