Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowe ciasto Zewy
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Dodawać po jednym żółtku i mieszać.
Potem dodawać przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
Blaszkę o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut. Potem z wysokości około 50 cm upuścić blaszkę z biszkoptem i wystudzić go.
Zimny wyjąć z blaszki i przekroić na dwa placki.
Wiśnie wydrylować i wrzucić do garnka.
Gotować do miękkości wiśni (gdyby było za mało soku dolać szklankę wody i zagotować).
Wyłączyć ogień pod garnkiem i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Zostawić masę wiśniową do stężenia.
Gdy stężeje galaretka, biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć wiśnie. Rozprowadzić po biszkopcie i zakryć drugim plackiem, nasączyć.
Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem wymieszanym z fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto i schłodzić je około godzinę w lodówce.