Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenno-twarożkowy torcik

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli wiosenny twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką najczęściej jadacie z ulubionym pieczywem - tym razem zastąpcie je ciastem francuskim i podajcie w formie torciku. Tak ciekawe podanie tradycyjnego twarożku z pewnością okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
ser biały 350 gram
rzodkiewka 5-6 sztuk
wędlina 7 plasterków
szczypiorek pęczek mały
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku
mleko 2-3 łyżki
jajko do smarowania
płatki migdałowe do posypania

Porada

Torcik idealny na śniadanie, kolację lub przystawkę. Stanowi pyszne połączenie twarogu z chrupiącym ciastem francuskim.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenno-twarożkowy torcik

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozwijamy. Do rozwiniętego przykładamy dno tortownicy. Za pomocą noża wycinamy z ciasta dwa koła.
Krok 1 - Wiosenno-twarożkowy  torcik foto
2
Pierwsze wycięte koło smarujemy jajkiem i pieczemy około 10-15 minut w 190˚C.
Drugie wycięte koło smarujemy jajkiem, dzielimy na 7-8 części i posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane pieczemy jak pierwsze ciasto.
Krok 2 - Wiosenno-twarożkowy  torcik foto
3
Upieczone ciasto studzimy.
Szczypiorek siekamy. Około łyżki odstawiamy do dekoracji.
Krok 3 - Wiosenno-twarożkowy  torcik foto
4
Rzodkiewkę płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wędlinę kroimy w małe kwadraty.
Ser (300 g) przekładamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe przygotowane wcześniej składniki: szczypiorek, rzodkiewkę i wędlinę.
Krok 4 - Wiosenno-twarożkowy  torcik foto
5
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Wiosenno-twarożkowy  torcik foto
6
Tak przygotowany ser wykładamy na upieczone całe koło z ciasta francuskiego. Rozkładamy równo. Na wierzchu układamy upieczone trójkąty.

Pozostały ser przekładamy go garnuszka. Dodajemy do niego mleko, doprawiamy do smaku i miksujemy. Tak przygotowanym, gładkim serem dekorujemy torcik. Każdą rozetkę dekorujemy plasterkiem rzodkiewki i posypujemy delikatnie szczypiorkiem
Krok 6 - Wiosenno-twarożkowy  torcik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.01.2015 00:26
Za 2 msc. już można taki robić, bo wiosna w marcu.
Michał2 23.01.2015 19:03
pyszny torcik;)
ada.la 23.01.2015 17:19
fajny pomysł
idealme 23.01.2015 16:24
mniam pycha!
IwonaDD 23.01.2015 15:21
wspaniały!!!
kasiaw 23.01.2015 15:11
super wygląda
Bernadeta1 23.01.2015 14:54
rewelacyjny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak