Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszczyk
Grzyby moczymy na noc. Namoczone gotujemy, po czym studzimy.
Buraki obieramy, kroimy w cieknie plasterki, zalewamy wodą do ¾ wysokości. Dokładamy 1,5 łyżki octu i sporządzamy wywar. Gotowy odcedzamy.
Z gotowego rosołu wyjmujemy mięso oraz warzywa. Do czystego dodajemy wywar spod grzybów oraz buraczków. Całość doprawiamy do smaku.
Dodatkowo: fasola , natka pietruszki
Fasolę moczymy na noc. Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Przed podaniem potrawy groch odcedzamy. Porcjujemy na talerze. Podajemy zalany barszczykiem.
Całość posypujemy natką pietruszki.
Nie wyobrażam sobie wigilii bez czerwonego barszczyku. W ten wyjątkowy wieczór podaję go z fasolą.