Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Wigilijne pączki”

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
drożdże 5 dag
mleko 1,5 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
masło 5 dag
cukier 1 łyżka
sól do smaku

DODATKOWO

jajko do smarowania
mak do posypania
olej rzepakowy do smażenia

FARSZ

grzyby suszone 3 łyżki
kapusta kiszona 30 dag
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ocet balsamiczny 1 łyżka
kminek 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
sól i pieprz
Papryka ostra mielona Prymat

Porada

Farsz możemy dowolnie urozmaicić, dodając np. do niego suszone śliwki.

Przepis i sposób przygotowania na: „Wigilijne pączki”

Kroki postępowania

1
FARSZ:
Grzyby namaczamy na noc w około 1 szklance wody. Następnego dnia gotujemy około 30 minut.
Odciśniętą z soku kapustę kroimy na mniejsze części. Pokrojoną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej liście laurowe, kminek i ziele algierskie. Kapustę podlewamy szklanką wody i stawiamy na ogniu. Dusimy ją około 1 godziny. W trakcie gotowania uzupełniamy stan wody, jeśli ta odparuje.
Po godzinie duszenia dodajemy do kapusty grzyby wraz z wywarem spod ich gotowania.
Kapustę wraz z grzybami dusimy jeszcze około 0,5 godziny. W trakcie ogrzewania doprawiamy ją do smaku dodając sól, pieprz, paprykę i ocet balsamiczny. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 1 - „Wigilijne pączki” foto
2
CIASTO:
Do szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
W oddzielnym garnku, czy misce umieszczamy, jajka, żółtko, sól oraz pozostałe mleko.
Do przygotowanych składników wlewamy wrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut, dodając stopniowo mąkę. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
Gotowe ciasto, które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę by podrosło.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Z ciasta toczymy wałek, który dzielimy na około 14 części.
Krok 2 - „Wigilijne pączki” foto
3
Z każdej części formujemy placuszek na który nakładamy po łyżce dokładnie odciśniętego nadzienia.
Krok 3 - „Wigilijne pączki” foto
4
Boki ciasta zawijamy ku górze, dokładnie sklejamy, formujemy okrągłe bułeczki, które układamy łączeniem ku dołowi na deseczkach.
Tak przygotowane smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4 - „Wigilijne pączki” foto
5

„Pączki” wrzucamy na rozgrzany olej wyrośniętą częścią ku dołowi. Smażymy je z dwóch stron po około 3-4 minuty. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5 - „Wigilijne pączki” foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 12.04.2016 21:32
chętnie bym skosztowała!
ilka01 12.04.2016 20:24
pychota :)
gusia1000 12.04.2016 19:04
pomysłowo.
krokus 12.04.2016 18:13
bardzo ciekawy przepis
Stenka 12.04.2016 17:27
ciekawy przepis
Benita 12.04.2016 17:07
CIEKAWA PROPOZYCJA
MałaMi89 12.04.2016 17:00
Rewelacyjny pomysł! Aż chyba spróbuję na Święta ;) zapiszę sobie przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak