Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Mocno grzybowa, niezwykle aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji

Składniki:

Zupa grzybowa:

grzyby suszone 70 gramów
puder z grzybów suszonych 25 gramów
cebule 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
por 15 cm
bulion warzywny 1,5 litra
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
śmietanka 30% 80 mililitrów
natka pietruszki 0.5 pęczek
olej 2 duża łyż.
masło 2 duża łyż.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Farsz do pierożków wonton:

suszone borowiki 45 gramów
grzyby suszone 35 gramów
pieczarki 10 sztuk
cebule 1 sztuka
masło 82% 2 duża łyż.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Ciasto na pierożki wonton:

mąka pszenna 350 gramów
jajko 2 sztuki
woda letnia 100 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton

Wykonanie

1

Zupa grzybowa:
Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Dodać marchew, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby, grzyby w proszku, por, seler, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i zalać bulionem warzywnym. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę, doprawić solą, pieprzem i wlać zahartowaną śmietanę. Chwilkę gotować na małym ogniu, dodać natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać.

Krok 1 - Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton foto
2

Farsz do pierożków wonton:
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton foto
3

Ciasto na pierożki wonton:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas wyrabiać mikserem (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20minut. Po tym czasie każdą z kul rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie układać po łyżce farszu grzybowego i zlepić w pierożki wonton. Gotowe sakiewki wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.

Krok 3 - Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton foto
4
Zupę grzybową podawać z grzybowymi pierożkami wonton.
Krok 4 - Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak