Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejska zapiekanka na makaronie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Makaron kolanka 1 op
kiełbasa biała 6 cienka
jajko 1 surowe
śmietana 18 proc 200 ml
szpinak 400 g
cebula 1
czosnek ząbki 2
bazylia
oregano
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
masło 1 łyżka
ser biały 70 g (twarogowy)
jajko ugotowane na twardo 3

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejska zapiekanka na makaronie

Makaron ugotować, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Włożyć do formy do zapiekania.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Wylać na makaron i rozprowadzić równomiernie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Po przestudzeniu dodać pokruszony ser, wymieszać i wyłożyć na zapiekankę. Kiełbaski zwinąć w krążki spiąć wykałaczką, i naciąć ją lekko dookoła. Ułożyć na szpinaku, następnie w każdy krążek z kiełbasy włożyć połówkę jajka, posypać oregano i na każdym jajku ułożyć odrobinę masła.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st . Zapiekać przez 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 05.02.2014 07:48
bardzo pomysłowe
teresa18 04.02.2014 21:42
Apetyczne danie
Jusiaa 04.02.2014 20:44
Imponujące :)
gosia1988 04.02.2014 20:35
fajny przepis
Milka100 04.02.2014 20:17
smakowicie wygląda i smakuje
Rafał10 04.02.2014 20:03
fajnie wygląda, z chęcią bym zjadła :)
andrej 04.02.2014 19:51
Sam wygląd powala

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak