Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędlinka z szynkowara

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwiczka wieprzowa 1 sztuka
mięso mielone 60 dag
czosnek 3 ząbi
majeranek 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pieprz czarny 1/4 łyżeczki
sól 1.5 łyżeczki
musztarda 3 łyżeczki
papryka 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wędlinka z szynkowara

Polędwiczkę przeciąć na pół i posmarować musztardą, następnie zostawić na 2-3 godziny w lodówce. Do mięsa mielonego dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy dolać 1/2 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszać po wymieszaniu mięso najlepiej spróbować czy jest dobrze doprawione na słoność bo na ostrość na pewno jest wystarczające.
Mięso rozłożyć na foli spożywczej i ułożyć na nim polędwiczki tylko tak, aby pomiędzy nimi było mięso mielone, całość przy pomocy foli zwinąć jak roladę, folię zawinąć po bokach i ostrożnie umieścić w szynkowrze.
Zagotować wodę w dużym garnku i umieścić w nim szynkowar, następnie zmniejszyć płomień i tak gotować około 50 min.
Po ugotowaniu wystudzić i zostawić w lodówce na 12 godzin.
Ja źle umieściłam polędwiczki i w miejscach gdzie nie było pomiędzy nimi mięsa mielonego to w trakcie krojenia rozwalały się plasterki, ale przecięłam całość na pół rozdzielając polędwiczki i było ok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 22.05.2013 14:21
w mojej kuchni lubię.. , to zacznij używać bo warto
w mojej kuchni 22.05.2013 13:13
nie ma to jak domowe wędliny....mam szynkowar i jeszcze nie używałam....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak