Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vermont Sourdough

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150g typ 650
woda 190 g
zakwas żytni 3 łyżki
mąka pszenna 750g typ 650
woda 450 g
sól 1 łyżka
mąka żytnia 100 żurkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Vermont Sourdough

Kroki postępowania

1
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać 150 g mąki z 190g wody i 3 łyżkami zakwasu (dokarmionego ok. 10-12h wcześniej). Przykryć i odstawić.
Krok 1 - Vermont Sourdough foto
2
Rano dnia następnego zaczyn wymieszać z resztą składników (oprócz soli). Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę.
Krok 2 - Vermont Sourdough foto
3
Następnie dosypać sól, ponownie zagnieść i odstawić na 2 godziny.
Krok 3 - Vermont Sourdough foto
4
Po tym czasie lekko zagnieść, przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny (ja odstawiłam na 3). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni przez 40 minut.
Krok 4 - Vermont Sourdough foto
5
Chleb postawić na kratce i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy można kroić.
Krok 5 - Vermont Sourdough foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 08.01.2014 17:53
pyszny chlebek
Alex_M 05.10.2013 12:02
dziękuję za miłe słowa :) zachęcam do wypieku pieczywa na zakwasie :)
fotoviderek 05.10.2013 09:12
Ale kusisz tym swojskim pieczywem :)
caralajna 05.10.2013 07:43
wyszedł naprawdę profesjonalnie :)
IwonaDD 04.10.2013 15:12
chlebek idealny
wyattearp 04.10.2013 14:21
po prostu chleb
Kasia35 04.10.2013 14:11
ciekawa nazwa
Gracer 04.10.2013 12:42
super chleb
Łucja 04.10.2013 12:40
uwielbiam takie chleby :)
migotka28 04.10.2013 12:14
dziwna nazwa ale wygląda bardzo smakowicie
Mniam 04.10.2013 10:59
Fajny chlebuś.
pajbek 04.10.2013 10:57
Super chlebek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak