Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka wigilijne wg przepisu mojej Babci

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 800 g
żółtko jajek 2
cebula
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna natur
borowiki 100 g
podgrzybki suszone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka wigilijne wg przepisu mojej Babci

Grzyby moczymy przez noc, odcedzamy i podsmażamy z posiekaną cebulką na oleju. Przyprawiamy do smaku (moja Babcia nie dodawała przyprawy uniwersalnej, ale ja już się do niej za bardzo przyzwyczaiłam). Następnie farsz drobno mielimy (ja użyłam przystawki siekającej do blendera) i mieszamy z bułką tartą.

Mąkę przesiewamy, dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy 2 żółtka. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy na cienko i kładziemy na posypanej mąką formie do uszek. W zagłębienia nakładamy farsz, przykrywamy drugą porcją ciasta i wałkujemy, żeby uszka się zlepiły. Gotowe uszka wyciągamy z formy i gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 25.02.2014 20:56
Poproszę o takie uszka na następną Wigilię
treonina 21.01.2013 14:39
pycha!
babajaga1969 25.12.2012 00:05
ładny i ciekawy mają kształt :))
adelajda 24.12.2012 22:02
smaczne takie robione w domu
teresa18 24.12.2012 15:46
świetne
mysza75 24.12.2012 15:09
fajny kształt uszek
Wiesława1 24.12.2012 14:38
super
eMMe 24.12.2012 14:37
ciekawy kształt:)
Kekerboom 24.12.2012 14:24
uwielbiam
Habibi 24.12.2012 14:19
mam taką foremkę, ale jeszcze jej nie używałam... ;)
Krzysztof15 24.12.2012 14:12
super
ewka1978 24.12.2012 13:47
smaczne
halina17 24.12.2012 13:26
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak