Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udo kurczaka w sezamie, czosnku i rozmrynie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 szt
sezam 0,5 szklanki
czosnek 2 ząbki
Rozmaryn suszony Prymat 2 gałązki
oliwa 100 ml
ocet balsamiczny 2 łyżki
sól do smaku 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Udo kurczaka w sezamie, czosnku i rozmrynie

Sezon na swojskiego kurczaka u mnie trwa nadal... Ostatnio wypróbowałem nową marynatę do udek z kurczaka i muszę przyznać, że smak był naprawdę zacny! :) Polecam wszystkim amatorom udek!

Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do niego oliwę i ocet balsamiczny, dokładnie mieszając.

Następnie od gałązek rozmarynu oddzielamy listki i dość drobno je siekamy, dodając je następnie do oliwy z czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy nasze uda.

Jeśli macie kurczaka swojskiego tak jak ja możecie przepołowić ćwiartkę kurczaka by kawałek nie był tak ogromny ;-)

Uda można ponakłuwać by przyprawy jak i aromat łatwiej dostały się do środka. Mięso marynujemy około dobę, po czym pieczemy 2 godziny w 160 stopniach! Sezamem posypujemy tuż przed pieczeniem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.09.2015 09:03
pyszne miesko
Kejti 23.05.2014 15:57
Fajne mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak