Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 szt
chrzan tarty 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka ( po staropolsku)
miód prawdziwy 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Mięso z kurczaka marynowane w tartym chrzanie z dodatkiem miodu i czosnku jest bardzo smaczne, aromatyczne z chrupiącą skórką..

Przepis i sposób przygotowania na: Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie

Kroki postępowania

1
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać tarty chrzan, mieloną paprykę, miód, przyprawę do kurczaka, oliwę, odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz.
Krok 1 - Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie  foto
2
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie  foto
3
Włożyć umyte i osuszone mięso, obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na 2 godziny.
Krok 3 - Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie  foto
4
Następnie przełożyć do worka do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (woreczek przebić w kilku miejscach wykałaczką). Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut. Pod koniec przeciąć worek aby mięso ładnie się przyrumieniło.
Krok 4 - Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.05.2016 21:03
wygląda znakomicie
Aleksandra/Olcia 01.09.2015 10:05
bardzo lubię mięso z chrzanowym posmakiem
bertpvd 01.09.2015 09:38
pyszny obiad
mysza75 01.09.2015 09:33
jaki fajny obiadek na lato

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak