Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z czosnkiem i cebulą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka (górna część) 4 sztuki
czosnek 4 ząbki
cebula 1 sztuka
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
olej 5 łyżek
masło 1/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z czosnkiem i cebulą

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek posiekać, przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojoną w piórka cebulę, zioła, wszystkie przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Udka z czosnkiem i cebulą foto
2
Do marynaty włożyć mięso, wymieszać. Mięso w marynacie odłożyć w chłodne miejsce na minimum godzinę.
Krok 2 - Udka z czosnkiem i cebulą foto
3
Zamarynowane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 3 - Udka z czosnkiem i cebulą foto
4
Masło pokroić w plasterki, rozłożyć na mięsie.
Krok 4 - Udka z czosnkiem i cebulą foto
5
Naczynie z mięsem przykryć folią aluminiową. Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 5 - Udka z czosnkiem i cebulą foto
6
Po tym czasie zdjąć folię, temperaturę zwiększyć do 200 stopni.
Krok 6 - Udka z czosnkiem i cebulą foto
7
Mięso piec przez kolejne 20 minut (aż się ładnie zrumieni).
Krok 7 - Udka z czosnkiem i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 01.07.2015 14:47
Pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak