Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w sosie kurkowo - koperkowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4
kurki blanszowane 1 szk
koperek 3 łyżka
cebula 1
śmietana 18-procentowa 250 ml
rosół 1,5 szk
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w sosie kurkowo - koperkowym

Kroki postępowania

1
4 udka z kurczaka ( ćwiartki )
1 szk blanszowanych kurek
3 łyżki posiekanego koperku
1 mała cebula
kilka łyżek oleju rzepakowego
sól do smaku
pieprz do smaku
250 ml śmietany 18 %
1,5 szk bulionu ( rosół )
1 łyżka mąki

Udka dobrze umyć i osuszyć. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, ułożyć udka i podsmażyć z obu stron.
Krok 1 - Udka w sosie kurkowo - koperkowym foto
2
. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Po chwili podlać bulionem, dodać sól i pieprz i dusić pod przykryciem prawie do miękkości udek. Gdy będą prawie miękkie, dodać kurki oraz posiekany koperek i
Krok 2 - Udka w sosie kurkowo - koperkowym foto
3
dusić już do miękkości.
Krok 3 - Udka w sosie kurkowo - koperkowym foto
4
Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić nią powstały sos, zagotować.
Krok 4 - Udka w sosie kurkowo - koperkowym foto
5
Podawać np. z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym.
Krok 5 - Udka w sosie kurkowo - koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 27.02.2014 19:54
Hi, hi Agatko z tego co mi wiadomo to na pewno :) dziękuję :)
Christopher 27.02.2014 19:12
Smaczne udka w dobrym sosie.
2milutka 27.02.2014 18:24
:))) ewciu na pewno????:D
ZEWA 27.02.2014 17:17
Nie jestem Rosjanką, po prostu w programie graficznym tak sobie pospisuję zdjęcia, które są mojego autorstwa.
wirtualnykucharz 27.02.2014 17:15
czy Pani jest Rosjanką?
Krzysztof15 27.02.2014 17:03
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak