Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone z serem i salami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 6 sztuk
salami 15 dag
ser żółty 10 dag
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone z serem i salami

Kroki postępowania

1
Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia. Nacieramy z każdej strony przyprawami solą i pieprzem.
Krok 1 - Udka pieczone z serem i salami foto
2
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,salami kroimy w drobną kostkę,mieszamy z serem. Czosnek i cebulę obieramy kroimy w piórka.
Krok 2 - Udka pieczone z serem i salami foto
3
W mięsie ostrożnie nożem podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsa.
Krok 3 - Udka pieczone z serem i salami foto
4
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby mięso złapało "rumieńca" Podawać z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami.
Krok 4 - Udka pieczone z serem i salami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

engie23 29.09.2014 18:32
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak