Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka w imbirze

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 sztuki
imbir 1 korzeń
kolendra 1/2 pęczaka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka w imbirze

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę a także 1/3 startego imbiru.Posypujemy posiekaną 1/3 kolendry. Tak przygotowanego odstawiamy do lodówki na 3 godziny (albo na cała noc)
Zamarynowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, po bokach układamy resztę kolendry i polewamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. W międzyczasie kroimy pozostały imbir na cienkie paski i podsmażamy na pozostałej oliwie do momentu aż się zarumieni. Wyjmujemy z oliwy, odsączamy a oliwą polewamy kurczaka piekącego się w piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia na kurczaku układamy podsmażone paski imbiru i dalej zapiekamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 12.09.2014 14:11
Wspaniały, aromatyczny kurczak! :)
Aannkaa82 08.09.2014 18:21
uwielbiam udka z imbirem ale do tej pory używałam tego w proszku, muszę spróbować ze swieżym :)
Wiktoria29 08.09.2014 16:16
dzięki @Konczi
Konczi 08.09.2014 15:49
Ależ bajeczne połączenie !! Dla mnie idealne ! u mnie jest przepis na 5 !!!
mw926 08.09.2014 15:35
ciekawe jak smakuje
jordi 08.09.2014 15:23
ciekawie urozmaicone tradycyjne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak