Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto z gruszkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryny 125 g
mąki 1 szklanka
cukru 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
jaja 3
szczypta soli
cukier waniliowy
gruszki
olej 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z gruszkami

Kroki postępowania

1
Miękką margarynę utrzeć z żółtkami , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 1 - Ucierane ciasto z gruszkami foto
2
Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodawać olej.
Krok 2 - Ucierane ciasto z gruszkami foto
3
W międzyczasie ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli.
Krok 3 - Ucierane ciasto z gruszkami foto
4
Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką.
Krok 4 - Ucierane ciasto z gruszkami foto
5
Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać do niej po łyżce piany delikatnie mieszając.
Krok 5 - Ucierane ciasto z gruszkami foto
6
Na koniec masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez zmian.
Krok 6 - Ucierane ciasto z gruszkami foto
7
Wyłożyć do blaszki najpierw ciemną masę
Krok 7 - Ucierane ciasto z gruszkami foto
8
a później jasną
Krok 8 - Ucierane ciasto z gruszkami foto
9
Gruszki obrać, przekrajać na pół, wyjąć gniazda nasienne , pokroić w półplasterki i ułożyć na cieście. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.
Krok 9 - Ucierane ciasto z gruszkami foto
10
Ciasto można dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.
Krok 10 - Ucierane ciasto z gruszkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 27.08.2013 19:50
staram się swoje przepisy podawać jak najdokładniej a jeśli coś mi umknie i ktoś o coś zapyta to nie obrażam się tylko uzupełniam albo dodaję wyjaśnienia w komentarzach
sylwia_mc 22.08.2013 11:17
Ciekawe Pyza czy Ty jesteś aż taka dokładna w swoich przepisach???? ciągle się czepiasz
Kuchenka 22.08.2013 10:25
fajne ciasto
Róża1 20.08.2013 17:55
fantastyczne ciacho:-)
SmacznaPyza 20.08.2013 10:05
brak informacji jaka mąka, jaki olej, jakiej wielkości blaszka - pewnie nieistotne i każdy się domyśli....
Pomocnik 19.08.2013 18:29
super ciasto
Renata9 19.08.2013 18:04
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak